ZELMER ZJE1200W / JE1200 инструкция по эксплуатации онлайн - страница 50


Инструкция ZELMER ZJE1200W / JE1200 для устройства соковыжималка универсальная содержит страницы на русском языке.

Размер файла: 1.54 MB. Состоит из 52 стр.


Вы можете скачать pdf файл этой инструкции: Скачать PDF


Предыдущая
Следующая
background image

54

JE1200-001_v01

Starting and operating the appliance

Make sure that the control knob is set to 

 

“0”

.

Insert  the  power  cord  plug  into  a  socket  and  start  the 

 

appliance  by  turning  the  control  knob  to  level  1  or  2 

depending on your needs (see the table 

“Recommended 

speeds”

).

Insert fruit or vegetables into the feeding tube on the lid 

 

and guide them gently through using the pusher.

 

  Never  use  your  fingers  or  objects  other  than 

the pusher to feed fruit or vegetables into the 

feeding tube.

Transfer  the  extracted  juice  from  the  container  into 

 

glasses, cups, etc.

 

  The jug has a lid with a froth separator to stop 

coarse juice particles and froth.

If necessary (if excessive pulp deposited on the strainer 

 

causes vibrations) use the 

“PULSE”

 function.

PULSE FUNCTION

The 

“PULSE”

 function allows to remove excessive pulp on 

the strainer. Turn and hold the control knob to 

“PULSE”

 to 

operate the appliance at maximum speed. Release the knob 

to stop the appliance.

After each use

1

 Turn the control knob to 

“0”

 to switch off the appliance.

2

 Unplug the appliance.

Once the motor unit stops, disassemble the appliance to 

 

wash all parts (see 

“DISASSEMBLING”

).

Remove all pulp from the pulp container.

 

 

  Never allow the pulp container to be overfilled. 

Excess  pulp  can  spill  out  while  leaning  the 

container on disassembly.

Cleaning and maintenance

Wash the appliance thoroughly after each use to prevent 

 

adhesion of juice and pulp to the walls.

Use a soft brush to remove dirt from crevices and corners 

 

of the appliance.

Clean  the  motor  unit  using  a  damp  cloth  with  some 

 

washing liquid. Then dry thoroughly.

 

  If  water  or  juice  leaks  into  the  inside  of  the 

motor  unit,  abort  operation  immediately  and 

have the appliance checked at a service centre.

Wash the following elements in warm soapy water: juice 

 

bowl, lid, pusher, jug with froth separator, pulp container.

The lid, pusher and pulp container can also be washed in 

 

a dishwasher at max. 60°C.

Wash the strainer only using the brush supplied with the 

 

appliance. 

Never use any metal brushes for washing 

the strainer!

D

Some plastic parts of the appliance may change colour 

 

after long-term use. It is not a defect.

Orange  stains  from  carrot  juice  can  be  removed  by 

 

cleaning  the  surface  with  a  cloth  immersed  in  cooking 

oil.

Dry all parts thoroughly after washing.

 

Reassemble the appliance (see 

 

“ASSEMBLING”

).

 

  Take  care  when  handling  transparent  plastic 

parts  of  the  appliance.  They  are  sensitive  to 

hitting and falling and may break easily.

Preparing healthy and delicious juice

Fruit and vegetables for juice extraction process should 

 

be fresh and well washed. Vegetables should be cleaned 

of  sand  and  soil  under  running  water  and  peeled. 

Handbooks on juice preparation recommend soaking the 

vegetables in water with salt and citric acid for 5 minutes. 

Prepared in this way, vegetables do not darken during 

processing and the juice has a natural colour.

Berry  fruits  should  be  washed  directly  before  use,  so 

 

they retain their freshness.

Your  selection  of  fruit  and  vegetables  depends  on 

 

the  time  of  year,  your  tastes  and  recommended  diet. 

Nutritional values of fruit and vegetable juices depend on 

the method of preparation.

For perfect flavour and fragrance, juices should be made 

 

with ripe, fresh and juicy fruits and vegetables. 

The  following  vegetables  are  best  to  juice:  tomatoes, 

 

carrots, celeries, beetroots, parsleys, onions, cabbages, 

cucumbers, black turnip, rhubarb, etc. 

Vegetables  like  radish,  chives,  green  parsley,  dill  and 

 

cress can be added to juice finely chopped.

Almost all kinds of fruit are suitable for juicing.

 

After  washing,  apples,  peaches,  apricots  and  plums 

 

should be blanched in boiling water on a strainer.

Make sure to remove stones from the fruit you wish to 

 

juice, as they may damage your appliance.

Juicing  plums,  blueberries,  raspberries,  soft  pears  and 

 

apples,  or  other  soft  fruit  may  be  problematic,  as  the 

flesh of these fruit turns into a spongy pulp, blocking the 

strainer mesh. To process this type of fruit successfully, 

it  is  best  to  add  them  in  small  quantities  to  other  fruit 

or vegetables. More frequent cleaning of the strainer is 

required.

You can extract a small amount of grapes juice, but it is 

 

necessary to put whole bunch to the chute after removing 

ligneous stalk.

Root vegetables and hard fruit should be cut into pieces 

 

small enough to pass through the feeder tube. Cut the 

apples  into  pieces  (if  not  small  enough  to  enter  the 

feeder tube) without peeling and coring.

Feed  the  fruit  or  vegetables  into  the  tube  only  after 

 

starting the appliance.

The  nutritional  value  of  freshly  extracted  juice  is 

 

comparable  to  that  of  the  fruit  and  vegetables  before 

processing. 


Что удобнее для чтения книг?

Планшет
Электронная книга
Смартфон
Книга в бумажном переплёте
Не читаю книг

QR код manualbase.ru
©  2010- ManualBase.ru