14
водоотвода
1 (
можно
использовать
медицинскую
грушу
),
затем
воду
из
сосуда
талой
воды
2
уда
-
лите
с
помощью
губки
или
мягкой
салфетки
.
Повторите
эту
операцию
несколько
раз
,
пока
вода
в
сосуде
не
станет
чистой
.
Во
избежание
засорения
системы
водоотвода
рекомендуется
выполнять
эту
процедуру
1 - 2
раза
в
год
.
7.2
Если
образовался
плотный
снеговой
покров
толщиной
более
5
мм
(
определяется
визуаль
-
но
),
холодильник
следует
отключить
для
оттаивания
.
Запрещается
использовать
для
удаления
снегового
покрова
острые
металлические
предметы
!
Оттаивание
МК
желательно
приурочить
ко
времени
,
когда
в
холодильнике
мало
продуктов
и
совместить
его
с
общей
уборкой
холодильного
прибора
.
Оттаивание
производите
в
следующем
порядке
:
-
отключите
холодильный
прибор
от
электросети
;
-
удалите
из
МК
продукты
,
заверните
их
в
несколько
слоев
бумаги
и
положите
в
прохладное
место
,
т
.
к
.
повышение
температуры
замороженных
продуктов
может
сократить
срок
хранения
;
-
оставьте
дверь
МК
открытой
.
По
окончании
оттаивания
воду
из
МК
удалите
с
помощью
губки
или
мягкой
салфетки
и
произ
-
ведите
уборку
холодильного
прибора
в
соответствии
с
пунктом
5.2.
МК
рекомендуется
оттаивать
с
профилактической
целью
не
реже
одного
раза
в
пять
-
шесть
месяцев
,
мыть
ХК
-
не
реже
одного
раза
в
месяц
.
7.3
При
выключении
холодильника
на
долгое
время
следует
выполнить
оттаивание
,
уборку
и
оставить
двери
прибора
слегка
открытыми
,
чтобы
в
камерах
не
образо
-
вывался
неприятный
запах
.
8
ПРАВИЛА
ХРАНЕНИЯ
И
ТРАНСПОРТИРОВАНИЯ
10
ВОЗМОЖНЫЕ
НЕИСПРАВНОСТИ
И
МЕТОДЫ
ИХ
УСТРАНЕНИЯ
9
ТЕХНИЧЕСКОЕ
ОБСЛУЖИВАНИЕ
8.1
Холодильный
прибор
храните
в
упакованном
виде
в
закрытых
помещениях
с
естествен
-
ной
вентиляцией
,
при
относительной
влажности
не
выше
70 %.
8.2
Транспортируйте
прибор
в
упаковке
в
вертикальном
рабочем
положении
любым
видом
крытого
транспорта
.
Надежно
закрепляйте
прибор
,
чтобы
исключить
возможные
удары
и
пере
-
мещения
его
внутри
транспортных
средств
.
8.3
При
погрузочно
-
разгрузочных
работах
не
допускается
подвергать
холодильный
прибор
ударным
нагрузкам
.
9.1
Холодильные
приборы
обеспечиваются
гарантийным
и
техническим
обслуживанием
.
9.2
При
обнаружении
неисправностей
,
которые
не
удается
устранить
в
соответствии
с
рекомендациями
,
изложенными
в
разделе
10
настоящего
руководства
по
эксплуатации
,
необ
-
ходимо
обратиться
в
торговое
предприятие
,
продавшее
изделие
,
или
в
мастерскую
по
ремонту
холодильных
приборов
.
9.3
На
основании
требований
“
Порядка
учета
покупателей
,
получивших
гарантийную
замену
товаров
или
услуг
по
гарантийному
ремонту
(
обслуживанию
)”
и
ст
. 140
Налогового
кодекса
Украины
,
потребитель
в
обязательном
порядке
предоставляет
информацию
о
себе
,
указанную
в
гарантийных
талонах
(
формы
3-
и
4-
гарант
)
сервисной
книжки
.
9.4
Внимание
!
При
одновременном
выполнении
работ
по
гарантийному
ремонту
и
техниче
-
скому
обслуживанию
изымается
только
один
талон
.
9.5
Внимание
!
Ложный
вызов
оплачивается
потребителем
.
Если
причиной
вызова
механика
является
невыполнение
потребителем
руководства
по
эксплуатации
,
нарушение
условий
установки
или
несоответствующие
условия
эксплуатации
(
см
.
пункт
1.2),
вызов
и
выполненные
работы
подлежат
оплате
согласно
прейскуранту
службы
сервиса
.
10.1
Возможные
неисправности
и
методы
их
устранения
приведены
в
таблице
4.
Внимание
!
Перед
проведением
работ
по
устранению
неисправностей
отключите
холо
-
дильный
прибор
от
электросети
!
RUS
39
Lapte, che
r,iaurturi,
b
ă
uturi
Ambalajul produc
ă
torului
vezi pe ambalaj
Pe unul din rafturile-bariere
Produse dup
ă
prelucrare
culinar
ă
Vas cu capac
3-4 zile
Pe orice raft
Unt, margarin
ă
, ca
ş
caval
Ambalajul produc
ă
torului
sau pelicul
ă
1 s
ă
pt
ă
m
â
n
ă
Pe orice raft-barier
ă
sau pe
raftul de sus
Mezeluri
Pelicul
ă
2-4 zile
Pe orice raft
Ou
ă
F
ă
r
ă
ambalaj
p
â
n
ă
la 1 lun
ă
Î
n pana de pe raftul-barier
ă
Pr
ă
jituri,
torturi cu crem
ă
Vas cu capac
2-4 zile
Pe orice raft
Ciuperci proaspete
Pelicul
ă
2-5 zile
Î
n vasul pentru legume
Legume, fructe
F
ă
r
ă
ambalaj sau pelicul
ă
p
â
n
ă
la 10 zile
Î
n vasul pentru legume
6.6 Congelarea
ş
i p
ă
strarea produselor
î
n camera de congelare
6.6.1 CC este destinat
ă
pentru congelarea
ş
i p
ă
strarea
î
ndelungat
ă
a produselor congelate,
ş
i
pentru preg
ă
tirea ghe
ţ
ii combustibile.
6.6.2 Cantitatea maxim
ă
de produse (capacitatea de congelare) care poate
congelat
ă
timp de 24
ore la temperatura aerului ambiant de 25
о
С
este indicat
ă
î
n tabelul 1. Dep
ăş
irea normei indicate poate
duce la cre
ş
terea duratei de congelare
ş
i la reducerea cantit
ăţ
ii produselor congelate.
6.6.3 Pentru preg
ă
tirea ghe
ţ
ii combustibile umple
ţ
i cu ap
ă
forma pentru ghea
ţă
2 (
gura B.1)
ş
i
instala
ţ
i-o
î
n CC.
Î
nghe
ţ
ata
ș
i cuburile de ghea
ţă
nu trebuie consumate imediat dup
ă
ce au fost scoase
din CC, deoarece, aceasta poate provoca deger
ă
turi ale cavit
ăţ
ii bucale.
6.6.4 Respecta
ţ
i termenii de p
ă
strare a produselor
nite congelate procurate din magazin (termenii
sunt indica
ţ
i pe ambalaj).
Termenii recomanda
ţ
i de p
ă
strare a produselor
î
n CC congelate
î
n condi
ţ
ii casnice:
- pentru produse grase
ş
i s
ă
rate – p
â
n
ă
la trei luni;
- pentru produse dup
ă
prelucrarea culinar
ă
ş
i produse cu con
ţ
inut mic de gr
ă
sime – p
â
n
ă
la jum
ă
tate
de an;
- pentru produse de post – p
â
n
ă
la un an.
Î
n cazul
î
ntreruperilor de energie
î
n re
ț
ea pentru o perioad
ă
de timp mai
î
ndelungat
ă
dec
î
t cea
speci
cat
ă
î
n pl
ă
cu
ţ
a cu datele tehnice, alimentele decongelate trebuie consumate
î
ntr-un timp c
î
t mai
restr
î
ns sau supuse imediat unui tratament termic
ș
i, dup
ă
r
ă
cire, s
ă
e re-congelate.
7
Î
NTRE
Ţ
INEREA APARATULUI FRIGORIFIC
7.1
Î
n aparatul frigori
c este prev
ă
zut
ă
î
ndep
ă
rtarea automat
ă
a stratului de z
ă
pad
ă
de pe peretele
posterior al CF. Aceasta
î
nseamn
ă
c
ă
de
ecare dat
ă
c
â
nd
î
n perioada opririi compresorului peretele
posterior se acoper
ă
cu pic
ă
turi de ap
ă
care se scurg prin canalele de pe cur
ăţă
torul 4 (
gura B.1)
î
n
ori
ciul pe canalul de scurgere format pe peretele posterior al CF
ş
i prin man
ş
onul canalului de scurgere
1 (
gura B.3) –
î
n vasul cu apa dezghe
ţ
at
ă
2 amplasat pe corpul compresorului 3, unde ea se evapor
ă
pe contul c
ă
ldurii compresorului
ş
i mediului ambiant. O asemenea dezghe
ţ
are periodic
ă
a stratului de
z
ă
pad
ă
î
n CF este obligatorie
ş
i serve
ş
te drept dovad
ă
a func
ţ
ion
ă
rii normale a aparatului frigori
c.
Not
ă
– Cur
ăţă
torul 4 (
gura B.1) trebuie s
ă
se a
e permanent
î
n ori
ciul de scurgere a apei
dezghe
ţ
ate din CF
ş
i s
ă
î
mpiedice
î
nfundarea sistemului de scurgere de ap
ă
. Dar dac
ă
î
nfundarea s-a
produs
ş
i r
ă
sucirea cur
ăţă
torului
î
n ori
ciu nu
î
nl
ă
tur
ă
î
nfundarea, este necesar de efectuat sp
ă
larea
sistemului (
gura B.3). Turna
ţ
i
î
ncet 200 g de ap
ă
cald
ă
î
n ori
ciul man
ş
onului canalului de scurgere
1 (se poate de folosit para medical
ă
), apoi apa din vasul cu apa dezghe
ţ
at
ă
2
î
ndep
ă
rta
ţ
i cu ajutorul
buretelui sau
ş
erve
ţ
elului moale. Repeta
ţ
i aceast
ă
opera
ţ
ie de c
â
teva ori, p
â
n
ă
ce apa din vas nu va
deveni curat
ă
.
Î
n scopul evit
ă
rii
î
nfund
ă
rii sistemului de scurgere de ap
ă
se recomand
ă
de efectuat aceast
ă
procedur
ă
1 - 2 ori pe an.
7.2 Dac
ă
s-a format un strat dens de z
ă
pad
ă
cu grosimea mai mare de 5 mm (se determin
ă
vizual),
frigiderul trebuie deconectat pentru dezghe
ţ
are.
Este interzis
ă
folosirea obiectelor ascu
ţ
ite din metal pentru
î
ndep
ă
rtarea stratului de
z
ă
pad
ă
!
Dezghe
ţ
area CC este de dorit s
ă
se realizeze
î
n acel timp c
â
nd
î
n frigider sunt pu
ţ
ine produse
ş
i s
ă
e combinat
ă
cu cur
ăţ
area general
ă
a aparatului frigori
c.
S
ă
realiza
ţ
i dezghe
ţ
area
î
n urm
ă
toarea ordine:
- deconecta
ţ
i aparatul frigori
c de la re
ţ
ea;
- scoate
ţ
i produsele din CC,
î
nf
ăş
ura
ţ
i-le
î
n c
â
teva straturi de h
â
rtie
ş
i pune
ţ
i-le
î
ntr-un loc r
ă
coros;
- l
ă
sa
ţ
i u
ş
a CC deschis
ă
.
MOL